Bazen tek beklediğimiz bir özürdür karşı taraftan kırılan kalbimizi ya da egomuzu toparlamak için. Bazen çocuklarımıza “özür dilemen lazım” deriz yanlış bir şey yaptıklarında bizlere, arkadaşlarına, kardeşine vs. Bazen bizim özür dilememiz gerekir; ya kuru bir özür dilerim deriz; çoğu zaman da doğru kelimeleri bir araya getiremeyiz.
Bugün sizlerle doğru kelimeleri bir araya getirmenin yöntemini paylaşacağım.
- Savunmaya geçmeden karşı tarafı sakince dinleyin. Bırakın içini boşaltsın. Siz kendi davranışınızın sorumluluğunu üstlenerek onun bakış açısını anlamaya çalışın. İfade ettiği duyguları kabul edin. Ya da duygu ifade etmiyorsa da söylediklerinin arkasındaki duyguyu görmeye çalışın. Bu ne demek? Eşiniz size eve geç kaldığınız için “sen ne sorumsuz adamsın” diyorsa; “öfkeli” olduğunu görün. Sorumsuz sözcüğüne takılmayın. Öfke perdesinin de altında belki yorgun, yalnız ya da güvensiz hissediyor olabilir. Yüzeyin altını görmeye çalışın.
- Yaptığınız yanlış davranışı ifade edin. Tam olarak ne yaptınız? Ne için özür diliyorsunuz? — “Bu zor gününde yanında olamadığım için özür dilerim.” “Eve geç geldiğim için özür dilerim.” vb. Davranışınızın sorumluluğunu alın.
- Bir daha aynı hatanın tekrarlanmayacağını ifade edin, ya da tekrarlanmaması için nasıl bir önlem almayı düşünüyorsanız onu söyleyin. “Yanında olmamın senin için anlamını düşünemedim. Fakat bir daha böyle bir düşüncesizlik yapmayacağım.” “Bir daha eve geç kalmamı gerektiren bir durumda arayıp haber vereceğim.” gibi.
- Karşı taraftan sizi affetmesini isteyin. Yani onu affetmeye davet edin; fakat hemen affetmesini beklemeyin ya da hemen “affettim” demiyorsa kızmayın. Herkesin içinde işleyen süreç farklı olabilir. “Beni affediyor musun?” “Beni affedebilecek misin?” diyerek aslında kendinizi kırılganlıkla ortaya koymuş olursunuz. Bu da cesaret gerektirir. Cesur olun.
Kızgınlıklıklarla ve kırılmalarla ilişkideki bağlantı bazen kopar. Bu çok normal ve insani bir şey. Çatışmasız ilişki yoktur. Eşler arasında da, anne baba çocuk arasında da, arkadaşlar arasında da benzer kırılmalar yaşanabilir. İlişkiler sadece iletişimle güçlenir ve tamir edilir. Bu şekilde ifade edilen bir özür sizin ilişkinize verdiğiniz değeri gösterir. Önceki yazılarımda da belirtmiştim; iyi ilişkiler içindeki insanlar hiç hata yapmadıkları için değil; ilişkiyi yürütecek iletişim becerilerine sahip oldukları için uzun soluklu olur.
Çocuğunuza da bu şekilde özür dilemeyi öğretseniz hayatının geri kalanında ilişkileri adına ne kıymetli bir kazanım olur düşünsenize. Sadece “hemen özür dile” demek yerine, tam olarak hangi davranışı için özür dilediğini, bir daha tekrarlanmaması için nelere dikkat etmesi gerektiğini düşünmesi, af dilemesi, karşı tarafın duygusunu kabul etmesi, dinleyebilmesi. Hemen olmasa da zamanla olacaktır. Yeter ki siz önce kendiniz bir hata yaptığınızda ondan bu şekilde özür dileyerek model olun.
Mükemmel ebeveynlik, mükemmel evlilik hayatı diye bir şey mümkün değil. Mümkün olan tek şey bağlantıda kalma çabası diye düşünüyorum.
Sizce? Benimle görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.