Güvenli Bağlanınca Ne Olur?

Güvenli bağlanma üzerine çok şey duyuyoruz, okuyoruz. Bu paylaşımda size çocuklarımız güvenli bağlanınca ne olur konusunda minik bir özet yapmak istedim.

Öncelikle güvenli bağlanan çocuk ihtiyaçları zamanında şefkatle karşılandığı ve güvenle sarmalandığı için dünyanın güvenli bir yer olduğu inancını taşır. Temelde bu güveni taşıdığı için yeni deneyimler yaşamak konusunda daha cesur ve özgüvenli davranır. Keşfetmeye karşı istekli, deneyimlemeye hevesli ve hayata karşı meraklı bir tutum sergiler. Bunun sonucunda da tabii ki daha çok şey öğrenir.

İkinci olarak sevgiyi güvenli aile ortamında istikrarla hisseden çocuk her halimle “seviliyorum” inancını taşır. Her haliyle sevilen ve kabul gören çocuk kendini sevmeye ve kendiyle barışık olmaya daha yatkın olacağından daha yüksek özgüvene sahip olur. Sahip olduğu özgüvenle daha iyi ilişkiler kurar. Kurduğu arkadaşlıklarda ve tüm ilişkilerinde kendini daha iyi ifade eder, çatışmalarını daha sağlıklı yönetir. İlişki kurmaya ve çevreyle bağlantı halinde olmaya daha isteklidir.

Son olarak güvenli bağlanan çocuk “değerli” olduğunu bilir. Yukarıda da belirttiğim gibi varlığının değerli olduğu güvenini taşıdığında kendine de değer verir. Kendi değerinin farkında olan çocuk kendine istemediği bir davranışta bulunulmasına izin vermez. Daha sağlıklı sınır koyar. Net şekilde hayır diyebilir. Ya da kendisine yapılan yanlış davranışı ailesiyle paylaşmak konusunda kendinden emin davranır. Bu hayatta çok çok önemli bir kazanımdır; çünkü bu çocuk büyüdüğü yıllar içinde de aynı tutarlı ilgi, koşulsuz sevgi ve dengeli desteği ailesinden aldıkça ergenlik ve yetişkinliğinde de aynı sınırları koruyabilir.

Güvenli bağlanma için en önemli zaman 0-3 yaş arası olsa da; bu hayat boyu devam eden bir ilişki. Çocuğunuzla bu ilişkiyi kurmak için hiçbir zaman geç değil. Yeter ki farkında olun ve ilişkinizi tamir etmek için yardım alın.

Kendiniz artık bir yetişkin olarak yaşadığınız bazı sorunlar için güvenli bağlanamamayı sorumlu görüp ailenizi suçluyorsanız bunu fark etmek ve kendi iyileşmeniz üzerinde çalışmak için de asla geç değil. Başka bir yazıda “güvenli bağlanamayınca ne olur?” onu yazsam belki fayda sağlar diye düşündüm şimdi.

@ebeveynus dergisi Şubat sayısındaki yazımda da belirttiğim gibi güvenli bağlanma sağlıklı bağımsızlaşmanın da temelini oluşturur. Bunu sağladıktan sonra atacağınız bilinçli adımlarla sizden sağlıklı biçimde ayrılarak bağlı fakat bağımsız çocuklar yetiştirmeniz mümkün.

Ne dersiniz?

Güvenli bağlanmayı gerçekleştirdiğiniz çocuklarınızda yukarıdaki sonuçları siz de gözlemliyor musunuz?

Bunlardan başka ne gibi olumlu sonuçlar fark ediyorsunuz?

Benimle paylaşırsanız çok sevinirim.

Bu yazıyı paylaş

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top