Bir süredir ağlamakla ilgili anketler yaptım.
İlk sorum olan “Çocuğunuzun ağlamasına hiç kıyamayanlardan mısınız?”a 500’den fazla yanıt aldım bunun %82’si biraz ağlayabilir, %18’i hiç kıyamam oldu. Peki anneanne, babaanne ve dedeler bu konuda ne diyor diye sorunca %83 ağlatma diyor, %17 beni destekliyor sonucu çıktı. Bizler ağlamanın doğal bir duygusal tepki olduğunu bilsek bile büyüklerimiz kıyamıyor; hatta torunlarının biraz ağladığını gördüklerinde hemen her istedikleri olsun yeter ki ağlamasın diye hemen tüm yelkenleri suya indiriyorlar.
Bir şeye sevindiğimizde nasıl gülüyorsak, üzüldüğümüzde ya da canımız yandığında ağlamak da o kadar doğal bir duygusal tepki aslında. Gülmeyi hiç sorgulamıyoruz genelde. Bir insan mutlulukla gülünce “gülme” demiyoruz. Ama bir insan karşımızda ağladığı zaman ona izin vermekte aynı rahatlıkta olamıyoruz değil mi?
Peki ağlayınca neler oluyor?
Birincisi içimizde biriktirdiğimiz duygular boşalır; yani bir şekilde ifade edilmiş, dışarı çıkmış olurlar. Duygularımız ifade bulmayıp içimizde biriktiğinde, bastırıldığında artık biliyoruz ki bedensel ve ruhsal bir takım rahatsızlıklarımızın olma olasılığı artıyor.
İkincisi mutluluk hormonu olarak bildiğimiz endorfin salgılanır. Endorfin beynin ürettiği bir ağrı kesicidir. Morfin kadar etkili olup vücuttaki rahatsızlık hissini azaltarak sinirleri uyuşturur ve dolayısıyla rahatlama sağlar. Ağlayınca da tıpkı kahkaha atınca olduğu gibi endorfin salgılanır.
Bu rahatlama hissiyle birlikte kişi sakinleşir ve uykuya dalma kolaylaşır.
Dördüncüsü, ağlayınca vücutta biriken toksinler atılır. Toksinler vücudumuzda biriken zararlı maddelerdir ve dışarı atılmamaları çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Ağlayınca gözyaşı yoluyla dışarı atılırlar.
Son olarak kırılganlık güvenle paylaşıldığında o kişiyle kurulan bağ güçlenir. Yanında ağlayabildiğimiz kişi güvendiğimiz kişidir. Güvendiğimiz kişiyle duygularımızı paylaştıkça birbirimize yakınlaşırız. Kendimizi olduğumuz gibi ortaya koymak konusunda rahat hissederiz, her zaman güçlü olmak ya da güçlü görünmek zorunda olmamak özgürleştirir.
Artık ağlamanın kötü bir şey olmadığına emin olduğumuza göre çocuğumuza ağladığı zaman nasıl yaklaşmamız gerekiyor. Bir sonraki yazıda da onu değerlendirelim; çünkü ağlamasına izin vermekten çok, ağladığı zaman nasıl tavır takındığımız daha önemli.
Ağlamanın bu olumlu etkilerini siz nasıl deneyimliyorsunuz?
Benimle paylaşırsanız çok sevinirim. İçten sevgilerimle…