Nasıl Dinleniyorsunuz?

Her insanın dinlenmeye ihtiyacı var; fakat herkesin dinlenme anlayışı farklı olabilir. Ya da zaman zaman dinlenme ihtiyacınız şekil değiştirebilir. Bazen bazı şeyleri yapmak isterseniz ve size ne kadar iyi geldiğini, sizi beslediğini anlamlandıramayabilirsiniz. Ya da eşiniz veya çocuğunuz farklı şekilde dinleniyor olabilir; fakat siz onu yaparken aslında dinlendiğini düşünememiş olabilirsiniz.

Bu şemada dinlenmenin 7 çeşidi listelenmiş.

  1. Fiziksel: Eğer fiziksel aktivite ile dinlenen bir kişiyseniz; spor yapmak, yürüyüş yapmak, bisiklet binmek, yüzmek vb gibi etkinlikler sizi dinlendirir. Hareket ettikçe hafiflediğinizi, özgürleştiğinizi, şarj olduğunuzu hissedebilirsiniz.
  2. Yaratıcı: Beyninizin yaratıcı bölümünü çalıştırarak da dinlenebilirsiniz. Örneğin; takı tasarlama, dikiş dikme, resim çizme, mandala, yazı yazma, seramik, örgü örme, el işleri, ahşap yontma, boyama vs gibi aktiviteler sizi rahatlatıp dinlendiriyor olabilir.
  3. Zihinsel: Kitap okumak, bulmaca çözmek, puzzle yapmak, yeni bir dil öğrenmek, yeni bir beceri edinmek, herhangi bir şey öğrenmek ve uygulamak size iyi geliyor, sizi besliyor olabilir.
  4. Ruhsal: Meditasyon yapmak, yoga, mandala, yazı yazmak gibi ruhunuzu ortaya koyduğunuz, ruhunuzu arındırdığınızı hissettiğiniz etkinlikler de dinlenmenizi sağlar.
  5. Sosyal: Bazen dinlenmek sizin için kalabalıklara girmek, sosyalleşmek de olabilir. Bazense sadece bir dostunuzu görmek sohbet etmek de olabilir. İnsan etkileşimi her insanın temelde aradığı ve ihtiyaç duyduğu bir alan. İnsan beyni bağlantı kurmak ve diğer insanlarla iletişim içinde olmak için kurgulanmış bir yapı.
  6. Duyusal: Duyularınızı harekete geçiren etkinlikler bu alana giriyor. Müzik dinlemek, bir konsere gitmek, 10 dakika bile olsa oturup sevdiğiniz bir manzara izlemek, ilgi duyduğunuz bir sergiye gitmek, sevdiklerinize sarılmak, seramik yapmak vs. Sarılmak 1 saat sürmese de içtenlikle sımsıkı sarılmayı deneyin sevdiklerinize. Enerjinizi nasıl topladığınıza şaşırabilirsiniz.
  7. Duygusal: Sevginizi besleyen, kendinizi güvende hissettiren, kendinizle ya da çevrenizdekilerle bağınızı güçlendiren etkinlikler bu alana giriyor. Sarılmak, meditasyon yapmak, kedinizi köpeğinizi okşamak, oynamak, bebeğinizle oyun oynamak, birlikte gülmek, ailenizle ya da dostlarınızla bir arada kaliteli zaman geçirdiğinizi hissettiğiniz etkinlikler olabilir.

Bu yedi alanın her biri önemli ve her birine ihtiyaç var. Bazen biri daha ön planda oluyor, bazen birkaç tanesi. Bu alanları anlamak; çevremizdeki insanları anlamak adına da çok değerli.

Hani sen dinlenecektin niçin arkadaşınla çıkıyorsun?

Evde kalıp dinlensene bisiklete binmek nereden çıktı şimdi?

Yeni yeni icatlar çıkarıyorsun, seramik kursuna gideceğine evdeki işleri bitir.

gibi cümleler kuruyorsanız ya da duyuyorsanız bir daha düşünün. Karşınızdaki gerçekten böyle dinlendiği için onları yapmak istiyor olabilir mi?

Yeni anne olduğumuzda arkadaşlarımızdan kopmuş, sosyal çevreden dışlanmış hissettiğimizde, tek bir arada olduğumuz kişi minik bebeğimiz olduğunda “bir yetişkin sohbetine hasret kaldım” cümlesini kurduğunuz olmuştur. Benim oldu. O noktada tüm gün tek beklediğinizin işten eve gelecek eşinizle besleyici destekleyici bir sohbet etmek olması gayet doğaldır. Ya da çıkıp arkadaşlarınızla buluşmak isteyebilirsiniz. Eşlerin bu konuda birbirini desteklemesi için farklı ihtiyaç alanlarını anlaması bu yüzden çok anlamlı bence.

Bu alanları okumak sizde nasıl bir farkındalık oluşturdu? Size neler hissettirdi? En çok hangi alanlarda dinlenmeye ihtiyaç duyuyorsunuz? Sizin en çok ihtiyaç duyduğunuz alanla eşinizin ki farklı mı? Bu fark hayatınızda kendini nasıl gösteriyor? Bu konuda neler yapabilirsiniz?

Bu yazıyı paylaş

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top